Fibromyalgi och graviditet

Publicerad den 11 juni, 2014 i Det goda livet, Träning | 2 kommentarer

Så, nu verkar det som jag kommit sista trimestern i graviditeten. Känns inte som det bara är 7 veckor kvar. Var i dag hos barnmorskan som gjorde en ordentlig koll där det visade sig att jag gått upp 9 kg och har perfekta värden. Skönt! Har ju fått höra att pga min ålder(42 år) och min fibromyalgi skulle den inte gå lika smärtfri som min förra. Ha ha ha ha!! Min förra graviditetet för 17 ÅR SEDAN var 3 månader då jag knappt behöll något. I tredje månaden kom svår foglossning som satte mig i rullstol. I sjätte månaden fick jag svåra sammandragningar som tvingade mig vila resten av graviditeten. Så den var, trots min låga ålder inte smärtfri alls. Skillnaderna mellan min förra och denna graviditeten är några viktiga punkter. Vet inte om dessa har någon betydelse eller om jag bara haft tur denna gång.

Är numera mer harmonisk som person. Tränar(började träna när min dotter var ca. 4 år). Trivs med mig själv(oftast) och mitt liv(alltid). Bättre kostvanor.

Så tillbaka till denna dag då jag fått reda på att jag är i toppform. Detta har inte varit fallet under hela graviditeten. Hade under ett bra tag haft låga järnvärden vilket är vanligt. Pga tarmproblem fick jag sluta ta tillskotten för några veckor sedan, men ändrade kosten lite genom att lägga in mer leverpastej, broccoli och annat med högt järnvärde i min kost och höjde det till 127 utan några järntabletter. Förutom tarmproblem och lite ischias och foglossning har graviditeten varit otroligt smärtfri. Körde min sista klass för lite över en vecka sedan och kört på NÄSTAN som vanligt till vardags. Inser väl nu att det är dags att ta det lite lugnt..... oftast 😉

Så, nu till det jag skrev i titeln. Fibromyalgin. Hur har den visat sig under graviditeten? I början var jag otroligt nervös och orolig att den, enligt allt jag läst, skulle förvärras. Till min förvåning och glädje har jag aldrig varit så smärtfri som under denna tid. Tröttheten har inte varit lika överväldigande. Självklart har jag varit trött, men inte mer än någon annan gravid. Värken har bara infunnit sig vid väderomslag och då bara lätt. Det är väl ett tydligt tecken på att man inte alltid ska lyssna på vad andra säger. Vi är alla individer med kroppar som är unika. Om du har fibromyalgi och funderar på att skaffa barn eller om du är gravid oroa inte dig i onödan. Jag säger inte att alla med fibromyalgi har en smärtfri graviditetet, men jag säger att vissa av oss faktiskt har det. När jag berättar om min upplevelse har jag fått höra från flera kvinnor med Fibromyalgi som haft samma upplevelse. Återigen, lyssna på din kropp, ditt hjärta.

Det jag märkte hjälte mig under de få gånger jag kände av smärtan eller tröttheten var att tillåta  mig själva vila lite extra och sakta ner tempot lite. Minskade stressen. Om du får ont under din graviditet, försök vila ut och ta extra hand om dig själv. Det kan hjälpa.

Så nu sitter jag här med datorn på magen och skriver ett virrigt, rörigt inlägg med ett stort leende. Snart kommer vår sjätte familjemedlem och det känns overkligt. Den där busen som sparkar och lever livet sena kvällarna och nätterna ska snart få träffa sina nyfikna syskon och föräldrar och vi ska få se vad det är för liten människa som ska komplettera denna härliga galna familj. Det jag vet är att detta lilla liv kommer bli lika älskat och bortskämt som sina syskon. Så om några veckor kommer en bild på bebisen och om jag orkar skriver jag även några inlägg innan.

Med dessa ord säger jag god natt och önskar er alla en fantastisk sommar!

 

 

    2 kommentarer

  1. Vad jag är glad för att du är en sådan härlig människa och att jag fått lära känna dig!

    • Tack härliga, roliga Eva!! Saknar våra PT-timmar och saknar dig! Stor kram på dig!!!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: